SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy och Gothenburg Horse Show med SWB Trophy är separata evenemang

Låt oss först och främst reda ut ett antal missförstånd och presentera fakta:

  • SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy arrangeras av SWB som ensamma beslutar om regler och kval till tävlingen.
  • Prispengar i Breeders Trophy kommer från uppfödarnas insats som görs när fölen registreras.
  • SWB Trophy arrangeras av Gothenburg Horse Show som ensamma beslutar om regler och kval till tävlingen.
  • Gothenburg Horse Show har valt Breeders Trophy och Stallion Trophy som enda kvalvägar till SWB Trophy.
  • Inget av Breeders Trophy-pengarna går till SWB Trophy eller Gothenburg Horse Show.
  • Gothenburg Horse Shows beslut att inte låta nyblivna femåringar tävla i Scandinavium är inget som SWB kan påverka.
  • SWB Trophy och kvalvägarna dit är inte en del av reglerna för Breeders Trophy och SWB Stallion Trophy.

Så här hänger det ihop:
SWB och Gothenburg Horse Show har ett etablerat samarbete sedan länge där Gothenburg Horse Show och SWB delar uppfattningen att en förutsättning för att Sverige ska vara framgångsrika i sporten är att det finns en stark svensk avel av sporthästar.

SWB och Gothenburg Horse Show anlitar samma tävlingsledare för sina respektive evenemang och den personen har givetvis varit en förutsättning för det goda samarbetet som växt sig starkt över åren. I dagsläget är det flera personer som arbetar både för Gothenburg Horse Show och SWB vilket gör att vi jobbar väldigt bra tillsammans och stärker vår kompetens att driva hästsportevenemang. Samarbetet betyder inte att vi delar något annat.

Gothenburg Horse Show introducerade SWB Trophy i sitt tävlingsprogram med syftet att ytterligare bidra till att stärka och stimulera sporten. Gothenburg Horse Show hade då redan lanserat en 7-årsklass i hoppning och fått ett mycket positivt gensvar. SWB Trophy var nästa led i strategin att bidra till sporten långsiktigt.

SWB var mycket positiva till Gothenburg Horse Shows nya tävling och upplät mer än gärna varumärket ”SWB” att ingå i tävlingens namn och gick in med hederspriser till pristagarna. Sedan några år har vi en fantastisk sponsor som brinner för både avel och sport och som är engagerad i båda evenemangen.

Gothenburg Horse Show har såväl som SWB hela tiden arbetat aktivt med att utforma unghästtävlingarna på sina respektive evenemang för att vara unghästvänliga och bygga kunskap hos deltagarna. SWB och Gothenburg Horse Show har en samsyn vad gäller unghästtävlande och har ett gott samarbete på bemanningssidan men vi driver fortfarande två helt separata evenemang – Gothenburg Horse Show och SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy.

Breeders Trophy grundades 1985 och är ett system där uppfödarna ansluter sina hästar som föl. Breeders Trophy-medlen förvaltas över åren och betalas ut som premier till uppfödare och hästägare till de hästar som placeras i Breeders Trophy-klasserna. Årets prispott är drygt 1,1 miljoner kronor.

Gothenburg Horse Show har valt Breeders Trophy och SWB Stallion Trophy som enda kvalvägar till SWB Trophy. Gothenburg Horse Show står för prispengar i SWB Trophy på Scandinavium. SWB skänker hederspriser och samarbetar kring kommunikation.

Vi beklagar om vår bristande förmåga att förklara hur de båda evenemangen hänger ihop har skapat felaktiga förväntningar och upprörda känslor. Om det är någon som löst deltagarbevis och kvalificerat sig till Breeders Trophy för 4-åriga hästar men inte önskar delta i Breeders Trophy så går det utmärkt att kontakta SWB och vi kommer att betala tillbaka avgiften för deltagarbeviset. Möjligheten till återbetalning gäller under kvalperioden.

Per Jansson, ordförande SWB

Helén Uddefors, vd SWB

Tomas Torgersen, tävlingsledare för SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy och Gothenburg Horse Show