Dags att ta en titt i backspegeln och se vad föregående års hoppstammade elitföl har presterat under det senaste året. Flera tidigare elitföl har nu börjat visa framhovarna på internationella tävlingar, och som vanligt har de även varit med och plockat topp-placeringar i ett flertal unghästfinaler inom landet.

Den första årskullen som plockades ut av nuvarande selektionskomitté är nu åtta år gamla. Här hittar vi Viktory som har varit i årgångsfinaler i stort sett varje år, och nu har tagit klivet upp på internationell nivå med en australiensisk ryttare i sadeln. Han har bland annat blivit placerad i en internationell 2* klass med hinder upp till 145 cm. Även Mohawk LSH har gjort fina resultat och varit felfri i 140 på internationell 2* nivå. Sweetheart L har varit felfri i nationella 130 under året och sedan tidigare är Beginning och Evanescence placerade i 135 internationellt.

Bland sjuåringarna fortsätter China con Kannan F att leverera mycket starka resultat. Hon tog sig till final i Falsterbos internationella 7-årschampionat på 140-nivå och slutade efter en snabb felfri omhoppning fyra som bästa svenskridna häst. Vigo Vivaldi tävlar också internationellt, med en holländsk ryttare, och har varit placerad i 1* 130. Diamond Dreams ELiTH tävlar som fölsto och tog sig till final i förra höstens Breeders Trophy för femåriga hästar. Hon gjorde även felfria rundor i internationell 120 och har i år varit felfri i 130. Även Hjalmar och Zip Zap PWR har hoppat felfritt på nationell 135 respektive 130-nivå.


Diamond Dreams ELITH. Foto: Roland Thunholm

 Även bland sexåringarna hittar vi elitföl som redan gör mycket fina resultat internationellt. Corlencia BC har även hon fått en australiensisk ryttare i sadeln, och under året har hon gjort 13 starter i internationell 130-135-klasser, varav 12 felfria på hinder! Flera av dessa har även resulterat i placeringar, som bäst en fjärdeplats i en 2* unghästfinal för hästar upp till åtta år på 135-nivå. Adele har hoppat felfria 130 på nationella tävlingar och var bland annat placerad i andra kvalet under Champion of the Youngsters. C More Otto ELiTH kvalificerade sig till Scandinavian Open för sexåringar i Falsterbo och fullföljde med fyra fel i vardera kval. Även Glory Cate har startat 130 och Vile N har varit felfri i internationell 120. I femårsfinalen i Breeders Trophy förra året hittar vi, utöver fölstoet Diamond Dreams, ytterligare två elitföl med i finalfältet som testreds av Jeroen Dubbeldam. ConNery slutade på en hedrande andra plats med 8-9,4 i betyg av testryttaren och Carneol L placerade sig som sjua.

I årets femårskull har Blue Centen F och James Bond OC gjort felfria rundor i 120. Arrogannt HS tävlas i Tyskland och har bland annat varit tredjeplacerad i poängbedömt “Springpferdeprüfung” med 8,2 i betyg. AC Cinemon och Dagny VT har gjort felfria starter på lägre höjder.

Fyraåriga All Souls Avenue YT placerade i sig trea i semifinalen under Champion of the Youngsters med betygen 16,5-16,4 och är därmed kvalificerad för Breeders Trophy. I samma klass kom Carlsberg HE femma efter framför allt en fin andra runda där han fick 16,6 i betyg. HS Cool Case Z kvalificerade sig till Scandinavian Open för fyraåringar genom att vinna sin kvaltävling och gjorde en fin insats genom att hoppa felfritt i kvalet även om poängen inte riktigt räckte till placering i finalen. Suaréz VH har hoppat felfritt i 90 cm och även Miss Monastrell har debuterat på tävlingsbanan.

 
HS Cool Case Z. Foto: Roland Thunholm

 Under vårens unghästtest visades tre av elitfölen. Mayfair plockade hem ett hoppdiplom med åttor för typ, galopp och båda hoppbetygen, totalt 78,3%. Phaton Rouet F blev klass I-bedömd i hoppning med 76,7% och bland annat 8,5 för hoppteknik och Confidence tilldelades klass I med 75,8% i både gångarter och hoppning. Chini con Omnes F deltog i Bruksprovet där han fick fina omdömen för sin hoppning även om han inte räckte till för att klara de höga krav som ställs för att bli godkänd som treåring.

Den som har följt resultatrapporteringen för de tidigare elitfölen de senaste åren har säkert lagt märke till att vissa namn återkommer i toppen på resultatlistorna år efter år. Men också att varje ny årgång som kommer ut på tävlingsbanorna levererar stabila resultat, något som tyder på en jämn och hög kvalitet på fölen som selekteras. Årets kollektion är säkerligen inget undantag, så kanske lyckas just du hitta en Breedersvinnare, eller varför inte SWBs nästa internationella storstjärna?

/Gabriella Lynghed

Hela kollektionen till SWB Elitauktion – Hoppning kan ses HÄR!