Drygt en månad kvar till den efterlängtade Breedersveckan drar igång. Tävlingen där de bästa svenskfödda unghästarna i landet får chans att visa sin potential inför en entusiastisk och intresserad publik. Vi är mycket stolta över att Lövsta än en gång satsar på svensk avel i och med sin deltävling Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar.

– Vi vill stödja den svenska hästen och svensk avel och verkligen föra fram hur bra SWB-hästar står sig i internationell konkurrens, säger Emelie Broman Tegelberg, projektledare LFC Jumping.

LFC Jumping Unga Hästar rids i tre omgångar under veckan och de fem bästa sexåringarna får en finalbiljett till Gothenburg Horse Show. Det finns även en sjätte biljett att dela ut och den går till vinnaren av SWB Stallion Trophy.

– Det är viktigt att kunna premiera hingstar som både används till avel och som presterar på tävling. Det är bra för sporten att de får komma ut och visa upp sig för allmänheten, menar Emelie Broman Tegelberg.

Det är femte året i rad som Breeders och Lövsta samarbetar. Lövsta driver en omfattande satsning på både unga hästar och unga ryttare och sporten gynnas enormt av deras engagemang, inte minst när det kommer till att stötta den svenskfödda hästen och tillväxten av SWB-hästar.

– Det här samarbetet är jätteviktigt för oss och en unik möjlighet för våra svenska uppfödare att kunna visa upp sina hästar på större tävlingar redan i tidig ålder, säger Lottis Levin, koordinator SWB & Swede Horse.

Under Gothenburg Horse Show väntar sedan internationellt motstånd av sjuåringar från andra nationer än Sverige. GHS fungerar också som ett skyltfönster för att visa upp vilken bredd SWB-hästarna besitter. Som en extra boost bjuder Lövsta och GHS in finalhästarnas uppfödare till att se hästarna hoppa i Göteborg, men också delta i ett mingel där de får träffa hela teamet kring hästen.

– Det är väldigt uppskattat bland uppfödarna att få komma och se sin uppfödning hoppa. Vissa kanske inte har sett dem sedan de var föl. Detta är vårt sätt att uppmärksamma hela teamet. Att få visa ett delmål i resan för att ta sig vidare till den högsta nivån. På så sätt sporra ägare och uppfödare att behålla sina hästar så att vi också kan få behålla dem i Sverige, säger Emelie Broman Tegelberg.

Stjärnspäckat program
Mellan den 1-7 oktober genomförs Breedersveckan som startar med dressyr på måndagen. På onsdagen är det dags för hoppning och veckan fortsätter sedan med finaler från och med fredagen. På lördagen testrider Charlotte Dujardin de fyraåringar som tagit sig hela vägen till final i dressyr och dagen därpå är det dags för Jeroen Dubbeldam att testa de 12 stycken femåringar som gått till final i hoppningen.

Förutom att man kan titta talangfulla hästar och begåvade ryttare, finns det en ett antal utställare på plats med både häst- och ryttarutrustning.

Text: Goldie Lind

 

Gamelus R 1331 och Peders Fredricson kvalificerade sig till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping Unga hästar via vinsten i SWB Stallion Trophy för 6-åriga hästar.
Foto: Roland Thunholm