Alldeles nytt under årets upplaga av Breeders Trophy är testridning av femåriga hopphästar. Testryttare är ingen mindre än Jeroen Dubbedam som vunnit individuellt guld i OS, VM och EM. Holländaren som är VM-aktuell tycket det är svårt att avgöra vad bra hoppförmåga är men ser fram emot att möta de svenska hästarna.

Jeroen Dubbeldam är regerande världsmästare cirka två veckor till, när VM avgörs i Tryon är han inte med i startfältet. Istället har Jeroen ett annat viktigt uppdrag framför sig: att vara testryttare på de femåriga hopphästarna när Breeders Trophy avgörs på Flyinge. Uppgiften är inte helt lätt, om man får tro världsmästaren. Att avgöra vad bra ”scope” det vill säga hoppförmåga är, det är svårt, tycker han.

–          Scope är en svår sak att se. Man kan tycka att en häst hoppar fantastiskt men så lyckas den aldrig. Andra hästar trodde man aldrig skulle kunna hoppa höga klasser, ändå presterar de. Det handlar om att hästen ska ha rätt vilja helt enkelt, säger Jeroen Dubbeldam.

Det han kommer vilja se i de svenska hästarna som han provrider under Breeders Trophy är viljan att göra rätt, försiktighet och hur hästarna hanterar misstag.
– Det är okej för en femårig häst att göra fel, frågan är bara om de lär sig av det och hur de reagerar. En femårig häst behöver inte gå som om den är programmerad liksom en dator, det ska inte vara för påtvingat, säger Jeroen Dubbeldam.

Sara Granqvist, baserad i på Skönabäck i Skurup, var en av de första att kvala in och anmäla till årets tävlingar med Access For Me e. Click and Cash.
– Hur häftigt skulle det inte vara att få se en av världens absolut bästa ryttare rida en häst som jag både fött upp och tränat, det är verkligen årets mål, säger Sara Granqvist.

Kvalar in gör de femåriga hästar som är anslutna till Breeders Trophy och som har gjort tre felfria 1,20 starter. Det går att kvala fram till den 23 september.

Jeroen Dubbeldam är väldigt nyfiken på att få prova SWB-hästarna.

–          Jag har sett många unga SWB-hästar i till exempel Falsterbo. De håller verkligen hög kvalitet, säger Jeroen Dubbeldam.

Söndagen den sjunde oktober kommer testridningen att ske. Biljetter via Tickster.

Text: Anna Nyström

Jeroen Dubbeldam och Zenith vinner EM i Aachen 2015.
Foto: Roland Thunholm