En ordentlig framskrittning är A och O för en god ledhälsa. I år påminns alla tävlande om hur viktigt det är för hästen att skrittas fram ordentligt. En stor klocka installeras i 40×80 stora Crafoordhallen där framridningen äger runt under SWB Equestrian Weeks.
Eva Skiöldebrand, professor vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap ligger bakom forskningen som varumärket Friska Leders produkter riktar in sig på. Under större delen av sitt yrkesverksamma liv har Eva Sköldenbrant riktat in sig på att ta fram produkter som ska främja normal ledfunktion hos hund och häst. En sak är dock viktigare än alla produkter i världen, enligt Eva Sköldenbrant, nämligen en ordentlig framskrittning.
– När hästen skrittar ökar blodgenomströmningen till muskulaturen och samtidigt belastas ledbrosket med ett dynamiskt och lågt tryck. Skritt är en mycket viktig gångart för att ledbrosket i hästens leder skall kunna nutrieras på ett naturligt och effektivt sätt, säger Eva Sköldenbrant som ligger bakom företaget ”Friska Leder” som valt att sponsra Breeders Trophy i hoppning för att samtidigt kunna sprida kunskap om god ledhälsa.
Ledinflammation och osteoartrit (artros) är den absolut vanligaste orsaken till att hästar blir halta och inte kan fortsätta i sporten. Så mycket som åtta hästar per dag avlivas på grund av hälta.
– När hästen tränas och tävlas, ibland till och med när den bara går i hagen och tar ett snedsteg, ansträngs lederna. Vid överansträngning bildas små mikroskador i ledbrosket. Ledvätskan som i vanliga fall är seg och trögflytande blir tunn och vattnig. Vi brukar kalla ledbrosket och ledvätskan för ledens plåster för de fungerar stötdämpande och smörjande så att leden kan röra sig smidigt och friktionsfritt. De är två oerhört viktiga byggstenar för ledens normala funktion, berättar Eva Sköldenbrant.
En häst bör skritta minst 20 minuter om dagen, helst minst 10 minuter innan ett arbetspass. För att påminna ryttarna som kommer till start under Breeders Trophy om detta har en stor ”skrittklocka” satts upp i framridningsridhuset så att ryttarna kan hålla koll på sig själva.
– Underlaget är också av betydande vikt för hästens ledhälsa. Det är bra att variera underlag och att inte alltid rida på jämna ridhusbanor. Att skritta ute i skog och natur är både mentalt bra och framför allt är det bra för lederna som får jobba på olika sätt och därmed bygga upp sin styrka. Leden utsätts för ojämnheter som tränar upp muskulaturen och stärker de kringliggande senorna, säger Eva Sköldenbrant.
Runt Flyinge Kungsgård finns ridvägar längst terrängbanan och vackra årundan. Ridvägarna är öppna för alla startande och de som vill veta mer om Friska Leder är varmt välkomna till Friska Leders monter i Lilla Ridhuset.
Har du koll på skrittklockan? Skritta mer och bibehåll FRISKA LEDER och god ledhälsa hos din häst.
Skritta mer..
.. det gör ledbrosket mer elastiskt
.. vilket ger bättre stötdämpning vid belastning
.. vilket minskar risken för ledinflammation