Det blir internationellt när Saab International Grand Prix ska avgöras på Flyinge den sista helgen i september. Ryttare från inte mindre än sju nationer kommer till start. Det är dessutom långväga gäster, såväl USA som Sydafrika och Australien finns representerade i startlistorna.

2018 avgjordes för första gången Saab International Grand Prix på Flyinge. I år är det dags igen. Den här gången har tävlingen fått en större mantel och blivit en del av SWB Equestrian Weeks där såväl Breeders Trophy för unga hästar avgörs som ATG Riders Leauge och två auktioner.

– Vi vet att vi i Saab International Grand Prix har en riktigt attraktiv tävling, speciellt för de unga ryttarna, så jag är egentligen inte så förvånad över det stora internationella intresset, säger Helén Uddefors, VD på SWB som arrangerar SWB Equestrian Weeks.

Tävlingen är en medveten satsning på framförallt unga ryttare och initiativet togs av förbundskapten Bo Jenå tillsammans med sponsoransvariga på Saab. Tanken var att de svenska unga ryttarna skulle få känna på den internationella hetluften på hemmaplan.

– För att svensk dressyr ska vara konkurrenskraftig i framtiden så krävs det att våra ungdomar får känna på den här atmosfären. Därför skapade vi Saab International Grand Prix på Flyinge och det är verkligen glädjande att se så många unga lovande namn i startlistorna, säger Stefan de Flon, sponsoransvarig på Saab.

Bland de svenska ungdomarna finns bland andra Cecilia Bergåkra, Sofia Buskhe, Lina Dolk och Isabella Tovek. Även i seniorklassen finns det flera välkända namn med bland andra Tinne Vilhelmson Silfvén och Minna Telde som får konkurrens från bland andra amerikanskan Chase Shipka och australienska Mary Hanna.

Parallellt med de internationella klasserna kommer unghästtävlingen Breeders Trophy att avgöras. SWB (svenska varmblod) i åldrarna 3-7 år har kvalat in till tävlingen. Det kommer också att arrangeras en auktion med elitföl födda i Sverige.

– Vi säger att talang möter talang under SWB Equestrian Weeks och hoppas såklart att en och annan ung häst ska finna nya ryttare under veckan. Det blir en viktig marknadsföringsplats för våra svenska uppfödare, säger Helén Uddefors, SWB.

Representerade nationer i Saab International Grand Prix:
Danmark
Norge
Holland
Sverige
Australien
Finland
Sydafrika
USA

Anmälda ryttare:
Juniorer
Unga Ryttare
U25
Seniorer

Springbank II (SWB). Foto: Roland Thunholm