Nyheter 2018.

Varje år ser Swede Horse styrelse noga över reglerna för Breeders Trophy och målet med kval- och finalreglerna är framförallt att främja bra och långsiktig unghästutbildning. Det är viktigt att hitta rätt nivå för de olika ålderskategorierna och även att hänga med i utvecklingen av sporten. Breeders Trophy har hittills tydligt visat sig var en bra grund för våra unga svenskfödda hästar.
Hästarna som ingår i kval- och finalsystemet är 3 till 7 år gamla i grenarna dressyr och hoppning, för 4 till 6-åriga hästar ingår även fälttävlan.

För 2018 har reglerna för 5-åriga hopphästar förnyats och kvalreglerna för 4- och 6-åriga fälttävlanshästar samt finalregler för sistnämnda.
En nyhet för att främja användningen av landets bästa ston i avel har också tillkommit:
Ston som deltagit i sista finalomgång 2017 och under betäckningssäsongen 2018 betäckts via embryotransfer är direktkvalade till finalomgång 1, 2018.

Nya finalregler för 5-åriga hopphästar är följande:
Finalomgång 1 – rids i bedömning A, samtliga hästar kvalade till final är startberättigade.
Finalomgång 2, hit kvalificerar samtliga hästar med 4 fel eller mindre i finalomgång 1.
Finalomgång 2 bedöms av domare. Hästens bedöms i dess ridbarhet, teknik och förmåga vilket bedöms under två betyg från 0 – 10,0 där tiondelar används. Poängavdrag enligt följande: -Nedslag 0,5 poäng, -Första vägran 1,0 poäng, -Andra vägran 2,0 poäng, -Tredje vägranuteslutning, -Överskridande av maxtiden 0,1 poäng för varje påbörjad sekund. Poängavdrag göres från varje domare/domarkollegium.
Hästar med mer än 4 fel i finalomgång 1 kvalar till en consolation som går i bedömning A före finalomgång 2.
Finalomgång 3, kvalificerade till finalomgång 3 är de 12 högst bedömda hästarna från finalomgång 2. Vid likaplacerade avgör betyget för teknik och förmåga. De 12 finalhästarna rids av testryttare, över en bana anpassad för testridning i hoppning. Testryttaren sätter två betyg
Hästarna går i grupper om två. Testryttaren delar ut två poäng per häst, ridbarhet samt utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Testryttaren testrider en häst och samtidigt rids nästa häst fram av sin ordinarie ryttare. Det genomsnittliga resultatet från omgång 2 och 3 kommer att utgöra hästens slutpoäng. Vid likaplacerade avgör omgång 2. En markdomare finns med i finalen, dennes uppgift är att övervaka testridningen.

Tomas Torgersen, tävlingsledare för Breeders Trophy och verksamhetsansvarig för Swede Horse, kommenterar ovanstående ändring
– Vi i styrelsen känner att vi med detta beslut ytterligare främjar god utbildning av unga hopphästar. Vi i Sverige föder upp mycket talangfulla hopphästar och vi tror att detta är ett steg i rätt riktning.

Nyheter fälttävlan
De 4-åriga hästarna behöver inte längre ha startat en hel fälttävlan innan finalen utan kan kvala med hoppoäng 7,5 från SWBs unghästtest, alternativt felfri 1.00 m hoppning samt genomfört felfritt terrängmoment.
För 6-åriga hästar kan i år kvalresultat ha uppnåtts i två H100-klasser, mot tidigare då ett kval i enstjärnig klass krävdes. Finalen för 6-åringar kommer i år att genomföras med domare och poängberäkning som för de yngre fälttävlansfinalisterna.

Förra årets domare i fälttävlan, tillika förbundskapten, Fredrik Bergendorff uttalar sig om nyheterna i fälttävlanreglerna.
– Vi hoppas i och med detta att ge fler lovande unga fälttävlanshästar chansen att komma till Breeders Trophy-finalerna på Flyinge.

Samtliga regler finns under Kval- och finalregler 2018.

Foto: Roland Thunholm