Fantastiska hästar, två OS-segrare som testryttare och glad stämning. Breeders Trophy är avgjort för 2018 och det har varit ett år som kommer att kommas ihåg!

Framgångsrikast uppfödare 2018 heter Christina Olsson. Hennes ston tog hem segern i såväl femårs- som sexårsklassen i dressyr. De båda stona, som inte på något vis är släkt, har gått i samma hage i Hälsingland.
– Det här var helt fantastiskt kul sa Christina om  Athena (5) Tailormade Temptation x Master riden av Rebecca Mauléon och Astoria  e. Sir Donnerhall II – Quaterback riden av Jeanna Högberg.

Gladast uppfödare fanns det många av. Malin Carlssons som fött upp och äger fyraårsvinnaren i hoppning, Baloé HP e. Balou du Rouet – Clearway var en av dem.

–          En fantastisk häst. Om han har några dåliga sidor så har vi inte sett dem än, sa Malin Carlsson.

Andra glada uppfödare var uppfödarna till segrande treåring i hoppning, respektive dressyr. I dressyr; Vesicula e. Totilas x Ampere / uppfödd och ägd av Lena Nyström vann med Sandra Sterntorp på ryggen. I hoppningen var det Capten Sparrow visad och uppfödd av Maria Löw.

-Morgonen innan finalen tyckte jag att jag var kaxig när jag hoppades på att bli topp tio och jag sa att topp fem hade varit wow. Att vi skulle vinna hade jag aldrig räknat med. Detta har inte sjunkit in än, säger Maria Löw som själv fött upp och visat valacken.

Mest överraskade var gänget runt sjuårsvinnaren i dressyr; Simmerbros Martell.

Max fyra, trodde Sandra Sterntorp att Martell skulle placera sig som i sjuårsfinalen av Breeders Trophy. Det blev seger.

Som sexåring var Martell uttagen till unghäst-VM och inne på banan så fick Sandra ”vinka ut” sig. Martell ville helt enkelt inte.
– Det visade sig att han hade lösa benbitar som vi sedan fick ta bort, det är snart precis ett år och då var inte alls självklart att han skulle gå här i år, berättar Sandra Sterntorp.

Martell kom trots operationen snabbt i fatt och nu är det bara självförtroendet som sviktar ibland.
– Han är bättre än vad han tror, säger Sandra.

Två av årets höjdpunkter var helt klart testridningen. I fyraårsfinalen föll OS-vinnaren Charlotte Dujardin pladask för hingsten Springbank II VH e. Skovens Rafael – De Niro uppfödd och ägd av Västra Hoby Stuteri AB.
– Tio, tio, tio och tio till uppfödaren. Jag skulle byta den här hästen mot min fästman, sa Charlotte Dujardin medan ägaren Tobias Hansson, Västra Hoby inte var helt oberörd på läktaren.

I hoppningen var årets nyhet att en testryttare bedömde femåringar.
– Det här är en väldigt bra idé, jag ska faktiskt dela den med flera andra länders förbund, sa Jeroen Dubbeldam som hade Mr Vain e. Diarado – Lavirco uppfödd och ägd av Gustaf Johansson riden av Victoria Almgren som favorit.

Anna-Clara Pettersson som var tredjeplacerad med Newstar XC gillade också testridningen.

– Det flesta hästar kan susa runt snabbt i 1,20 hoppning men det säger egentligen inget, däremot gillar ju alla att tävla, sa Anna-Clara.

I fredags avgjordes Breeders Trophy i fälttävlan och det blev tre glada segrare som till slut fick ta emot ovationer från Agrias VD Agnes Fabricius.

Malin Josefsson var först ut med att plocka hem en gulblå rosett i fyraårsklassen. Det gjorde hon på Albert V e. Heartbeat Irco Mena, uppfödd och ägd av Miki och Per Josefsson. Albert var trea i dressyren, trea i hoppningen och segrade i terrängen.

I femårsklassen var det Bossanova e. Boss – Voltaire uppfödd av Camilla och Mats Christensen ägd av Janson Automation AB som tog hem segern med Hanna Berg på ryggen.
– Det är egentligen min mammas kusins häst men när hon fick sitt fjärde barn så hade hon inte riktigt tid för hästen längre, berättade Hanna.

Veillonella (37) e. Conaisseur – Wildvogel xx uppfödd och ägd av Lundens djurhälsa, Ylva Rubin, Erik Lindahl tog hem segern i sexårsklassen med 18-åriga Vendela Eriksdotter Rubin på ryggen.
– Det är mina föräldrar som fött upp henne så jag har kunnat följa henne sedan hon var liten men Anna Freskgård och William Nilsson Fryer har utbildat henne fram till i januari i år, sa Vendela.

Sista klassen för helgen, hoppning för sjuåriga hästar vanns av Jens Fredricson på Cosmopolite e. Cohiba – Calido I uppfödd av Sören Savgren  ägd av Markan Strömsholm. Cosmopolite har tidigare gått med stipendiater på Strömsholm men rids nu helt och hållet av Jens.
– Jag är väldigt förtjust i den här hästen, han är så lätt att arbeta med, sa Jens.

Lottis Levin som är koordinator på Swede Horse är nöjd med evenemanget.

–          Allt har flutit på fint, det har varit bra stämning och det är ett kul gäng som jobbar med evenemanget. Visst finns det alltid förbättringar att göra och vi kommer att göra en grundlig utvärdering som vanligt, sa Lottis.

 

Athena (5)(SWB) vinnare av Breeders Trophy för 5-åriga hopphästar. Här med uppfödare och ägare Christina Olsson samt ryttare Rebecca Mauléon. Foto: Anna Nyström