Sandra Sterntorp med Vesicula (SWB), 2018 års vinnare av rikssto.

Rikssto är en tradition inom SWB. Varje år möts de bästa svenska treåriga stona för att göra upp om titeln och för att ta hem Kungakannan eller Hornsundspokalen. Det första Rikssto-arrangemanget ägde rum på Elmia 1970, dit varje län fick skicka representanter. Vinnare då var stoet Variette, en dotter till Vagabond ur stofamilj 23, uppfödd av Ingvar Henriksson. Rikssto arrangerades sedan på Elmia fram till 1998.

Fram till och med 2002 utsågs endast en vinnare. Då skänktes Hornsundspokalen till SWB från Madeleine Mörner (fd Bratt) och stona delades in i gångarter och hoppning. Bästa gångartssto tilldelas Kungakannan och bästa hoppsto Hornsundspokalen. I samband med Riksstos 40-årsjubileum utgavs skriften ”Riksstovinnare genom tiderna”, där vinnarna till och med 2009 presenteras. Här följer en kort uppdatering över de stona som segrat i Rikssto mellan 2010-2022.

2010 Strömsholm – Karisma (1) (SWB) 30096
e. L’Acteur 1041 u. Krevera (1) (SWB) 23525 – Palermo (SWB) 661.

Uppfödare: Bertil Andersson, Bjuv. Ägare: Petra Wittzäll, Kvidinge
Rikssto 2010 ägde rum på anrika Strömsholm, med finalringen på den stora dressyrbanan. Stoet Karisma drog längsta strået och uppfödaren och dåvarande ägaren Bertil Andersson fick lyfta Kungakannan. Karisma härstammar ur stofamilj 1 och är en av sju avkommor till modern Krevera. Som treåring belönades hon med totalt 50 poäng och fick bland annat nior på typ, trav och galopp. Karisma har i sin tur lämnat åtta avkommor av mycket god kvalitet och 2022 fick Karisma ta emot elitutmärkelsen. Bland avkommorna kan nämnas stona Karmencita, Estelle och Ester. Karmencita har belönats med gångartsdiplom och höga 51 poäng, hon har varit i final i Breeders Trophy för 6-åriga hästar och har placeringar i medelsvår B dressyr. Estelle belönades likaså med gångartsdiplom och fick 9-9 på trav och galopp och hon har deltagit i Breeders Trophy som både 4- och 5-åring. ”Minstingen” Ester är ett diplomsto och var i final i Rikssto förra året.

2011 Strömsholm – Evita for U (SWB) 30014
e. Bocelli (SWB) 1044 u. Under Action xx 26893 – Underworld xx 878.

Uppfödare: Ugglarps Gård AB, Ängelholm. Ägare: Lövsta Stuteri AB, Upplands Väsby
Även 2011 arrangerades Rikssto på Strömsholm och Carin Strand på Ugglarps Gård fick ta emot Kungakannan. Evita for U är ett vackert sto som belönades med 9 för både typ och huvud, hals och bål och totalt 50 poäng vid sitt Unghästtest. Modern Under Action är ett fullblodssto som uppnått Elitstatus, något som inte är helt vanligt för fullblodsston i varmblodsaveln och bland syskonen finns Milwaukee som vunnit 4-årschampionatet i hoppning och Liberace for U 1394 som godkänts för avel, deltagit i unghäst-VM och nu tävlar i Prix St Georges dressyr. Evita for U har verkat i aveln, först hos sin uppfödare och nu hos Lövsta Stuteri. Icing for U och Knockout for U har båda sålts till USA på SWBs Elitfölauktion. Sjuårige Minion for U har segrar både i 7-årsprogrammen och i medelsvår B dressyr. Lemieux for U deltog i Breeders Trophy 2020 och hamnade strax utanför finalplats

2012 Flyinge – Kemely (37) (SWB) 04091986
e. Don Primero 981 u. Kirri (37) (SWB) – Briar (SWB) 899
Uppfödare: Anette Syrén, Oskarshamn. Ägare: Camilla Lindh, Linköping
2012 delades Rikssto-arrangemanget upp och arrangerades på Flyinge, i Mantorp och på Strömsholm, detta för att deltagarna skulle få kortare resväg. Domarna utsåg sedan det sto som skulle vara totalsegrare och ta emot Kungakannan. Valet föll på Kemely, som vid sitt unghästtest fick 49 poäng och nior för sin trav och galopp. Kemely har sedan dess haft en spikrak tävlingskarriär, skickligt lotsad av Camilla Lindh. Ekipaget har deltagit i Breeders Trophy samtliga år och har nu placeringar i Grand Prix dressyr. Modern Kirri härstammar ur stofamilj 37 och har förutom Kemely lämnat både Katchme och Kison som båda fått gångartsdiplom och båda tävlat i medelsvår dressyr. 

2013 Flyinge – Gandesa MW (SWB) 04103550
e. Zuidenwind 1187 u. Grandezza (SWB) 26251 – Davignon I
Uppfödare: Maria Winberg, Väröbacka. Ägare: Christina Börjesson, Västerås
Även 2013 var ett år när Rikssto-arrangemanget var uppdelat på tre olika platser; Laholm, Mantorp och Högbo. Längsta strået att vinna Kungakannan tog Gandesa MW som visades i Laholm och liksom föregående år utsåg domarteamet en vinnare i efterhand. Gandesa MW fick 47 poäng som gångartstalang och belönades med två åttor och en nia för sina gångarter. Hon har en härstamning som andas prestation, fadern Zuidenwind har tävlat i internationell Grand Prix och på mödernet finns Donnerhall-sonen Davignon I i kombination med Grand Prix-hingsten Bellini i tredje led. Modern Grandezza är ett Elitsto vars meritmässigt främsta avkomma är Hanover MW som tävlat i Intermediaire I dressyr. Grandezza har också lämnat Z MW som såldes på SWBs Elitfölauktion 2016 och som deltog i Breeders Trophy 2022.

Gandesa MW fick ta emot diplom även som fyraåring och har sedan tävlat med placeringar i medelsvår B dressyr. Hon har lämnat två avkommor där den äldsta, Boron PS belönades med diplom vid årets unghästtest och höga 52 poäng.

2014 Flyinge – Romeona (36) (SWB) 04111009
e. Blue Hors Don Romantic u. Briona (36) (SWB) 04072145 – Briar (SWB) 899
Uppfödare: Ann-Sofie Lilja, Oviken. Ägare: Ågevall Dressyr AB och Lou Talamo Engkvist, Bro
2014 flyttades arrangemanget till Flyinge för att bli en del av Svenskt Avel & Sportchampionat. De treåriga stona fick vara en del av 3-årsklassen. Romeona tog hem segern, då som nu riden av Martin Ågevall. På unghästtestet blev hon bedömd med utmärkta 8,5-9-9,5 för sina gångarter och totalt 52 poäng. Lägg därtill en förstklassig ridbarhet och det är inte svårt att förstå att ekipaget tagit sig hela vägen till Grand Prix-klasserna där de har placeringar. Romeona har dessutom deltagit i Breeders Trophys samtliga årgångar med en tredjeplats som femåring, en femteplats som sexåring och en tredjeplats som sjuåring som resultat. Modern Briona härstammar ur stofamilj 36 och är ett Elitsto med Grand Prix-hingstarna Briar, Bellini och Herkules i stamtavlans tre första led.

2015 Flyinge – Diod (F. 2) (SWB) 04121887
e. Ampere 1225 u. Delight (F. 2) (SWB) 26813 – Don Schufro
Uppfödare och ägare: Per-Arne Persson, Västra Torup
Diod tog hem 2015 års Rikssto tillsammans med ryttaren Yvonne Österholm. Hon härstammar ur en mycket stark mödernelinje med elitston i flera generationer bakom sig. Uppfödaren Per-Arne Persson har avlat fram förstklassiga hästar härur sedan 1970-talet och både modern Delight och mormodern Marlén har varit några av Sveriges främsta avelsston.

Diod fick 49 poäng när hon visades vid Unghästtest. Hon följde upp segern i Rikssto med att vara i final även som fyra- sex- och sjuåring, hela tiden skickligt matchad av Yvonne Österholm. Ekipaget har tävlat flitigt och har nu placeringar i Intermediaire II dressyr.

2016 Flyinge – Florence VH (31) (SWB) 04131595
e.
Floricello 1219 u. Rakel VH (31) (SWB) 26314 – Rohdiamant
Uppfödare: Birgitta och Torsten Hansson samt Västra Hoby Stuteri AB, Lund. Ägare: Västra Hoby Stuteri AB, Lund
2016 blev en höjdpunkt för uppfödaren Västra Hoby Stuteri AB när de båda uppfödningarna Florence VH och Floricella VH tog hem första- och andraplatsen i Rikssto, båda stona efter Floricello och båda närbesläktade på mödernet. Florence VH fick 49 poäng när hon visades på Unghästtest. Hon har verkat i aveln sedan dess och lämnat sju avkommor. Äldsta avkomman De Florian VH fick diplom som treåring och dottern Fleurie II VH har i år en avkomma med på SWBs Elitfölauktion. Florence VH härstammar ur ett förstklassigt möderne där modern Rakel VH och mormodern Adida är både diplom- och Elitston. Bland hennes syskon finns Elitstoet De la Reinne VH, den godkände svårklasshingsten Dalwhinnie 1180 samt ytterligare några tävlingshästar.

2017 Flyinge – Tesla (36) (SWB) 04141954
e. Skovens Rafael u. Theca (36) (SWB) 04061904 – Topaasch 1090
Uppfödare: Lennart Nyström, Genarp. Ägare: Katharina Knutsson, Nykvarn
Tesla är det tredje stoet i denna mödernelinje som vinner Rikssto! Hennes mödernelinje har genom åren varit mycket framgångsrik, framför allt hos Lena Nyström, och lämnat ett stort antal diplom- och tävlingshästar. Modern Theca fick diplom som unghäst och har fått Elit, likaså har de tre generationerna före henne, vilket är mycket imponerande och visar på hög kvalitet.

Tesla fick 49,5 poäng vid sitt unghästtest och belönades bland annat med nior för typen och galoppen. Som femåring visades hon på Ridhästtest som fölsto och fick diplom även där. Detta resulterade i kval till Breeders Trophy där Tesla slutade på en hedrande femteplats och fick mycket beröm av testryttaren, världsstjärnan Charlotte Dujardin. Tesla har sedan tävlat och har ett flertal segrar och placeringar till och med Prix St Georges-klasser tillsammans med Emelie Brolin. Som fyraåring lämnade hon avkomman Brown Fellow 1455 som godkändes för avel som fyraåring och kommer att delta i Breeders Trophy för femåriga hästar i år.

2018 Flyinge – Vesicula (SWB) 04151442
e. Totilas u. Vesica (SWB) – Ampere 1225
Uppfödare och ägare: Lena Nyström, Genarp
Vesicula fick 48,5 poäng vid sitt unghästtest och belönades med nior för sin skritt och trav samt 8,5 för galoppen. Med de tre toppförärvarna i dressyr, Totilas, Ampere och Wolkentanz I i härstamningen blev Vesicula svårklasshäst i fälttävlan! Vesicula är sedan några år bosatt i Storbritannien hos sin ryttare Therese Viklund. Ekipaget har tävlat flitigt och i somras startade de i CCIO4*, internationell fyrstjärnig fälttävlan. Vesicula betäcktes som treåring och avkomman Zygot såldes på SWBs Elitfölauktion 2019. Han visades på unghästtest förra året med gångartsdiplom och åttor för sina gångarter som resultat.

2019 Flyinge – Vita (SWB) 04161148
e. Glamourdale u. Wicenza (SWB) 04071539 – Bocelli (SWB) 1044

Uppfödare: Lena Nyström och Stuteri Stubbäng, Genarp. Ägare: Moa Halling, Malmö
För tredje året i rad segrade ett sto från Lena Nyströms uppfödning! Mödernelinjen har dock varit i Stuteri Stubbängs regi under många år där Vitas mormor, Elitstoet Wahre Liebe, lämnat många fina, framgångsrika avkommor. Vita genomförde sitt Unghästtest med 50,5 poäng som resultat och nior för både typ, skritt och galopp. Hon deltog i Breeders Trophy som fyraåring och har sedan tävlat i medelsvår dressyr.

2020 Flyinge – Bergsjöholms Barletta (F. 2) (SWB) 04171753
e. For Romance II u. Via Veneto (F. 2) (SWB) 04941301 – Epson (SWB) 766
Uppfödare och ägare: Marita Strauch & Stall Bergsjöholm, Ystad
Bergsjöholms Barletta härstammar ur vår största och mest kända stofamilj, Spindafamiljen, stofamilj F. 2. Modern Via Veneto har en egen tävlingskarriär i svår dressyr bakom sig och har fått Elitutmärkelsen efter att ha lämnat sex avkommor. Bland dessa finns Barlettas storebror Bergsjöholms Valbonne som numera tävlar med stor framgång i internationell Grand Prix tillsammans med Malin Wahlkamp-Nilsson och var en del av det svenska EM-laget i Riesenbeck i somras.

Bergsjöholms Barletta genomförde sitt unghästtest med 50,5 poäng som gångartstalang. Hon följde upp framgången som treåring med en finalplats i 4-årsklassen 2021, där testryttaren Cathrine Dufour belönade stoet med 8,4 för utvecklingsbarhet. Bergsjöholms Barletta var i final även som femåring och är anmäld till årets Breeders Trophy för sexåriga hästar. 2022 lämnade hon en avkomma efter Janeiro Platinum.

2021 Flyinge – Ohara for U (SWB) 04182389
e. Hesselhöj Donkey Boy 1335 u. Zarlette 29325 – Prestige VDL 1011

Uppfödare: Ugglarp gård AB, Ängelholm
Ägare: Elisabeth Östberg Roos, Munka-Ljungby
Ohara for U fick 50 poäng när hon visades på Unghästtest och hon har att brås på, fadern Hesselhöj Donkey Boy är elithingst i Danmark som lämnat många framgångsrika avkommor på tävlingsbanan. Modern Zarlette har lämnat svårklasshingsten Heston for U 1311 samt ytterligare några tävlande avkommor. Under året som femåring har hon tävlat i unghästklasser och är nu anmäld till årets Breeders Trophy-finaler.

2022 Flyinge – Spumante VH (31) (SWB) 04192280
e. Springbank II VH (SWB) u. Uarda V VH (31) (SWB) – Akribori 1053

Uppfödare och ägare: Västra Hoby Stuteri AB, Lund
Stoet Uarda II segrade i Rikssto 1986 och 2022, 36 år senare, ville barnbarnet Spumante VH inte vara sämre. Spumante VH är en riktig hemmaprodukt där både fadern Springbank II VH och modern, elitstoet Uarda V VH är födda och uppväxta i Västra Hoby utanför Lund. Både fadern och modern härstammar ur stofamilj 31 och en stostam som funnits på gården sedan 1940-talet. Spumante VH fick 49 poäng men bland annat 9 poäng för traven vid sitt unghästtest.