Malin Josefsson med Deleila (59) (SWB) f 2015 e Deodoro u Camelia (59)(SWB) – Camaro M, uppfödare: Jeanette Joelsson och Per Jansson, ägare Jeanette Joelsson) Foto: Roland Thunholm

Under fredagen 14:e oktober kommer 4- och 5-åringarna att göra upp om årets Breeders Trophy-titlar i fälttävlan. Årets upplägg ser något annorlunda ut då alla tre momenten kommer bakas ihop till ett enda.

Framridning med framhoppning kommer ske på grusbanan, sedan presenteras ekipaget av speaker och rider in på banan. Först kommer gångarterna att bedömmas i trav, sen galopp följt av skritt. När ekipaget sedan skrittar, får vid behov hjälp att sätta på bakbensskydd av medhjälpare och hoppar därefter banhoppningsmomentet enligt klassens regler. Banhoppningsmomentet övergår sedan ”flygande” i terrängmomentet, även det utformat enligt klassreglerna. Domarna lämnar muntliga kommentarer samtidigt som bedömningsprotokollen lämnas in för beräkning. Definitivt resultat meddelas av speaker i den takt de är färdigräknade.

– Vi räknar med en total tidsåtgång på ca 10 minuter per ekipage med det här upplägget, säger tävlingsledare Tomas Torgersen. 

– Jag hoppas att vi på detta vis kommer få en mer samlad och sann bild utav hästen, säger Staffan Lidbeck, en av årets två domare. Eftersom vi ser hästen i alla momenten efter varandra kommer vi att kunna döma mer rättvist, fortsätter han, sen skall vi ju inte glömma att det är roligt för publiken också!

Staffan är väldigt glad att internationellt erkända domaren Angela Tucker.
– Det är jätteroligt att Angela kommer och dömer Breeders Trophy, hon är en av de domarna som inte endast dömer unghäst-tävlingar, och på så sätt ser hon ju ”slutprodukten” på ett helt annat sätt, resonerar han.

– Vi har bra domare, och mycket bra prispengar med tanke på antalet startande, nu behöver vi bara försöka jobba på att öka antalet startande ännu mer, avslutar han.

Program och biljetter hittar du på:
https://bit.ly/3ykkTx1

Startlistor hittar du på:
https://online.equipe.com/sv/competitions/51538